Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Το σκάκι και ο υπολογιστής

Πλέων μπήκαμε στην εποχή της πληροφορικής και των υπολογιστών. Το σκάκι δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από την εποχή μας. Πλέων ακόμα και οι κορυφαίοι παίχτες συμβουλεύονται τα κομπιούτερ. Όποιος θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το σκάκι θα πρέπει να μάθει να χειρίζεται ανάλογα προγράμματα.
Τέτοια προγράμματα είναι βάσης δεδομένων όπως η ChessBase και το Chess Assistant και σκακιστικές μηχανές όπως Rybka, Fritz, Shredder, StockFich και πολλά άλλα.

Όπως στην καθημερινή ζωή, η συνεχής και μόνιμη χρήση του υπολογιστή δεν ενδείκνυται, το ίδιο ισχύει και στο σκάκι. Όσο ισχυρό και να είναι ένα πρόγραμμα σου δείχνει τις σωστές κινήσεις, αλλά δεν μπορεί να σου δείξει γιατί είναι πιο σωστή σε σχέση με την κίνηση που εσύ επέλεξες να παίξεις.

Το πρόγραμμα σου δείχνει συνέχειες τις οποίες συχνά οι περισσότεροι απλά τις απομνημονεύουν. Αυτό είναι τεράστιο λάθος γιατί έτσι σταματάς να σκέφτεσαι. Ο υπολογιστής είναι να έχεις την βάση, και να σου δώσει το παραπάνω, όχι να στηριχτείς πάνω του για να πας παραπάνω. 

Ακόμα ο τρόπος με τον οποίο τον χρησιμοποιείς παίζει μεγάλο ρόλο. Αν δεν ξέρεις το πώς να διαχειριστείς τον τεράστιο όγκο πληροφορίας θα κουράζεσαι δίχως λόγο. Η βοήθεια ενός δασκάλου ή ενός φίλου είναι απαραίτητη.

Για σκακιστική μηχανή προτείνουμε το StockFish που είναι δωρεάν και ισάξιο με εμπορικά προγράμματα το οποίο συνεχώς αναβαθμίζετε η μηχανή του. Μπορείτε να κατεβάσετε τη μηχανή και το βιβλίο ανοιγμάτων  ΕΔΩ. Επίσης εκτός από τα Windows 32 ή 64 bit υποστηρίζει και άλλα λειτουργικά όπως Linux, Mac OS X.Η μηχανή και το βιβλίο από μόνα τους δεν τρέχουν. Χρειάζονται ένα σκακιστικό περιβάλλον για να μπορέσει να τρέξει την μηχανή και το βιβλίο. Αυτό το περιβάλλον το ονομάζουμε GUI. Αν έχετε κάποιο εμπορικό πρόγραμμα μπορείτε να φορτώσετε την μηχανή του StockFish, διαφορετικά θα πρέπει να κατεβάσετε ένα σκακιστικό περιβάλλον. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πάρα πολλά ελεύθερα, εγώ προτείνω το ARENA και μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: