Συχνές ερωτήσεις


Πως μπορώ να μάθω σκάκι;
Μετά από συζήτηση με τον προπονητή του συλλόγου, θα αξιολογήσει το επίπεδο σας και σε συνδυασμό με τα ωράρια σας θα σας προτείνει κάποια τμήματα στα μέτρα σας.

Είμαι μεγάλος σε ηλικία και έχω πολλές υποχρεώσεις, δεν έχω χρόνο για μαθήματα.
Αυτό είναι κάτι το συνηθισμένο για τους περισσότερους από εμάς, δεν είναι υποχρεωτικά τα μαθήματα, ο σύλλογός είναι ερασιτεχνικός που σημαίνει ότι πρώτα από όλα το κάνουμε από χαρά και αγάπη. Μπορείτε να βγάλετε μια απλή κάρτα μέλους με την οποία θα πάρετε μέρος στα ανοιχτά τουρνουά που διοργανώνουμε.

Πόσο κοστίζει η κάρτα μέλους;
Είναι 10€ το χρόνο και θέλει σφραγίδα παθολόγου κάθε χρόνο.

Αν γράψω το παιδί μου στον σύλλογο και αποφασίσει να πάει σε άλλο σύλλογο;
Μπορεί ελεύθερα να φύγει όποτε θέλει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Δεν είμαι τόσο καλός, φοβάμαι ότι θα χάνω συνέχεια.
Αυτό είναι ένας μύθος. Το σύστημα αγώνων στα τουρνουά είναι τέτοιο το οποίο σε φέρνει αντιμέτωπο με παίχτες παρόμοιας δυναμικότητας. Δείτε λεπτομέρειες παρακάτω (στο «περισσότερα για τα τουρνουά»).

Παίζω στο ίντερνετ, γιατί να έρθω να παίξω σε ένα τουρνουά;
Οι παρτίδες στο ίντερνετ και μια πραγματική αργή παρτίδα είναι κάτι το τελείως διαφορετικό. Σαν να είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι. Στο ίντερνετ είναι σαν να παίζεις τρίλιζα ή τάβλι, σε μια πραγματική παρτίδα ξεδιπλώνετε όλη η πολυπλοκότητα η ομορφιά και η μαγεία του παιχνιδιού.
 Επιπλέον μετά την παρτίδα συνήθως συζητάμε μεταξύ μας τι έγινε στην παρτίδα, κάτι που βοηθάει πολύ αυτούς που δεν έχουν χρόνο για μαθήματα.

Βαθμολογία παίχτη.
Ο κάθε παίχτης έχει την δικιά του προσωπική βαθμολογία. Την βαθμολογία την μετράμε σε βαθμούς έλο (elo). Παλιά η κάθε χώρα είχε την δικιά της βαθμολογία. Σιγά-σιγά καθιερώθηκε μια διεθνής για όλο τον κόσμο. Έτσι υπάρχουν δύο βαθμολογίες, μια εθνική (μόνο για την Ελλάδα) και μια διεθνής (για παίχτες από όλο τον κόσμο).

Όταν κάποιος ξεκινήσει, αρχίζει με την εθνική βαθμολογία, στην συνέχεια μετά από κάποιες προϋποθέσεις βγάζει και διεθνή. Σχεδόν όλοι οι σημερινοί παίχτες έχουν και τις δύο βαθμολογίες.

Πως αυξάνετε/μειώνετε η βαθμολογία μου;
Όταν παίζετε με ένα παίχτη κερδίζετε ή χάνετε βαθμούς ανάλογα το αποτέλεσμα που θα φέρετε σε συνδυασμό με την μεταξύ σας βαθμολογία. Υπάρχει ένας τύπος που υπολογίζει ακριβός το πόσες μονάδες χάσατε ή κερδίσατε. Υπάρχει και εφαρμογή σε ταμπλετ για ευκολία.

Σε γενικές γραμμές όσο πιο μεγάλη βαθμολογία έχει ο νικητής σε σχέση με τον ηττημένο, τόσο λιγότερους βαθμούς κερδίζει ο νικητής και λιγότερους χάνει ο ηττημένος. Αν η διαφορά είναι μεγάλη, η διαφορά σε πόντους θα είναι ελάχιστη. Το αντίθετο συμβαίνει όταν κερδίσει αυτός με την μικρότερη βαθμολογία, θα κερδίσει πολλούς πόντους, ακόμα και ισοπαλία να φέρει. Αν οι βαθμολογίες είναι περίπου ίσες, θα χάσουν/κερδίσουν περίπου το ίδιο αλλά το κέρδος θα είναι σχετικά μικρότερο.

Από αυτό καταλαβαίνουμε το μεγάλο κίνητρο να κερδίσεις κάποιον με μεγαλύτερη βαθμολογία!

Τι γίνετε στα τουρνουά;
Υπάρχουν διάφορα τουρνουά. Στα κλειστά, παίρνουν μέρος συγκεκριμένα άτομα, στα ανοιχτά μπορεί να πάρει μέρος όποιος θέλει.

Εκτός από τους αγώνες της ΕΣΟ (Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία) όπου διοργανώνει τα διάφορα πρωταθλήματα, όποιος σύλλογος ή διοργανωτής θέλει, μπορεί να διοργανώσει ένα τουρνουά.

Στην προκήρυξη του κάθε τουρνουά, αναφέρει τις λεπτομέρειες του. Μπορεί να είναι τουρνουά με χρόνο 5 λεπτά την παρτίδα και να ολοκληρωθεί σε μια μέρα. Μπορεί να είναι αργού χρόνου με 1.30 ώρα στο ρολόι και χρόνο ανά κίνηση. Μπορεί να είναι 7 ή 9 γύρων, με 1 ή 2 παρτίδες την εβδομάδα ή και κάθε μέρα! Μπορεί να έχει επιπλέον κριτήρια, πχ ηλικίας, έλο κτλ


Περισσότερα για τα τουρνουά;
Υπάρχουν δύο είδη τουρνουά:
Πουλ: Όλοι οι παίχτες ή ομάδες παίζουν με όλους τους υπόλοιπους. Αυτό γίνεται όταν οι συμμετοχές είναι λίγες.
Ελβετικό: 7 ή 9 γύρων. Όταν οι συμμετοχές είναι πολλές δεν μπορούν να παίξουν όλοι εναντίων όλων. Σε ένα ελβετικό 9 γύρων μπορούν να διαγωνιστούν περίπου 200 άτομα με ένα σχετικά ασφαλές και δίκαιο τελικό αποτέλεσμα. Το ελβετικό 7 γύρων είναι το πιο συνηθισμένο.

Ο τρόπος που γίνετε η κλήρωση είναι ο εξής: Αν έχουμε πχ 10 άτομα που παίζουν, στην αρχή ο 1ος θα παίξει με τον 5ο . Ο 2ος με τον 6ο κτλ. Στην συνέχεια οι νικητές θα παίξουν με τους νικητές και οι ηττημένοι μεταξύ τους. Αυτό συνεχίζετε μέχρι τέλους οπότε μετά από 2-3 αγώνες, ο καθένας παίζει με άτομα που έχουν παρόμοια με αυτόν αποτελέσματα, άρα περίπου ίδια δυναμικότητας.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας;
Υπάρχουν διάφορα κριτήρια τα οποία καθορίζονται ποιος παίχτης βγει πρώτος σε περίπτωση ισοβαθμίας. Μερικά κριτήρια είναι το μεταξύ των παιχτών αποτέλεσμα, σερί νίκες, το άθροισμα των βαθμών έλο που είχαν οι αντίπαλοι νίκησε ένας παίχτης κτλ.  Η σειρά προτεραιότητας των κριτηρίων καθορίζεται από την προκήρυξη του διοργανωτή.

Κατηγορίες παρτίδων ανάλογα τον χρόνο:
Έως 10 λεπτά blitz
Έως 60 λεπτά rapid
Έως 60+ λεπτά κανονική παρτίδα.


Με τα πρωταθλήματα τι γίνετε;
Σχολικά τουρνουά: Σκοπός τους είναι η διάδοση του σκακιού στα παιδιά, οπότε είναι πιο χαλαρά τα πράγματα. Μπορεί να πάρει μέρος οποιοδήποτε παιδί θέλει χωρίς να είναι γραμμένο σε κάποιο σύλλογο. Οι παρτίδες είναι μικρές (περίπου 15 λεπτά). Γίνονται αγώνες σε διάφορες περιφέρειες και οι νικητές μαζεύονται σε ένα ξενοδοχείο όπου γίνονται τα τελικά.
Νεανικά τουρνουά: Εδώ παίρνουν μέρος  παιδιά που είναι γραμμένα σε συλλόγους,οι αγώνες είναι κανονικού χρόνου. Ακολουθείτε η ίδια λογική, αγώνες σε περιφέρειάς και οι νικητές περνάνε στα τελικά.
Ομαδικά: Οι σύλλογοι αναμετρούνται με άλλους συλλόγους πάλι σε περιφέρειες. Ο κάθε σύλλογός κατεβάζει 12 σκακιέρες - παίχτες. Κάποιες σκακιέρες είναι γενικές και κάποιες ειδικές. Στις γενικές, ο σύλλογος βάζει όποιον παίχτη θέλει, στις ειδικές θα πρέπει να βάλει συγκεκριμένης ηλικίας ή φύλλο. Αυτό είναι μια προσπάθεια για να παίζουν όλες οι ηλικίες και φύλλα από κάθε σύλλογο. Οι νικητές σύλλογοι από κάθε περιφέρεια, περνάνε στο πρωτάθλημα της Ελλάδος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: