Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Βασικές αρχές ανοίγματος για αρχάριους.Βασικές αρχές ανοίγματος για αρχάριους.


Το άνοιγμα είναι το πρώτο στάδιο της παρτίδας και κρατάει τις πρώτες 10-12 κινήσεις. Ο σκοπός του ανοίγματος είναι να στήσουμε το στρατό μας πριν ξεκινήσουμε την επίθεση στο επόμενο στάδιο της παρτίδας.

Οι βασικές εργασίες που πρέπει να κάνουμε είναι οι εξής:
- Ανάπτυξη των κομματιών
- Προστασία του Βασιλιά (Ροκέ)
- Σύνδεση πύργων (ελευθέρωση της 1ης οριζόντιας)

Ας δούμε μερικές αρχές οι οποίες θα μας βοηθήσουν να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις στο πως θα ολοκληρώσουμε με επιτυχία τις παραπάνω εργασίες.

 1. Μετακινούμε πιόνια, μόνο αν ανοίγουν δρόμο για τα κομμάτια μας.
  Ένα κομμάτι αλλάζει θέση εύκολα, ακόμα και να πάει προς τα πίσω, τα πιόνια όμως όχι. Η κίνηση των πιονιών είναι μόνιμη. Έτσι αν κάτι πάει στραβά στην παρτίδα, μπορείς να το διορθώσεις αν μετακίνησες κομμάτι αντί για πιόνι.
 2. Μετακινούμε πρώτα τα ελαφρά κομμάτια (Ίππους - Αξιωματικούς) και μετά τα βαριά.
  Ένα βαρύ κομμάτι (Βασίλισσα – Πύργος), αν απειληθεί θα πρέπει να οπισθοχωρήσει, έτσι κερδίζει κινήσεις ο αντίπαλος. Ακόμα τα ελαφρά κομμάτια ελίσσονται πιο εύκολα ανάμεσα στην γεμάτη από κομμάτια σκακιέρα.
 3. Μην μετακινείτε την Βασίλισσα στο άνοιγμα, προς το αντίπαλο στρατόπεδο (συνέχεια τις προηγούμενης αρχής).
  Εύκολα θα απειληθεί από κατώτερο κομμάτι και θα αναγκαστεί να οπισθοχωρήσει.
 4. Μετακινούμε συνήθως πρώτα τους Ίππους και μετά τους Αξιωματικούς.
  Ένας Αξιωματικός έχει πολλές επιλογές για το πιο τετράγωνο θα πάει. Ο Ίππος μπορεί να πάει μόνο σε 3 τετράγωνα, και στο 90% πάει στο γ3 – γ6, ζ3 – ζ6. για αυτό βγάζουμε πρώτα τα άλογα και στην πορεία αποφασίζουμε που θα τοποθετήσουμε τους Αξιωματικούς.  
 5. Μην μετακινείτε ένα κομμάτι δύο φορές στην αρχή.
  είναι καλύτερα να κινήσεις από την αρχική τους θέση δύο κομμάτια (π.χ. Ίππο και Αξιωματικό), παρά να κινήστε δύο φορές το ίδιο κομμάτι π.χ. τον Ίππο.
 6. Επιλέγουμε κεντρικά τετράγωνα για τα κομμάτια μας.
  Όποιος ελέγχει το κέντρο ελέγχει και την παρτίδα γιατί στο από το κέντρο τα κομμάτια μας είναι πιο ενεργά και επικίνδυνα για τον αντίπαλο.
 7. Σύνδεση πύργων.
  Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αναπτύξει όλα τα κομμάτια μας από το αρχικό τους τετράγωνο και έχουμε κάνει Ροκέ. Αυτό είναι το σήμα ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε την επίθεση. διαφορετικά κάτι δεν έχουμε κάνει και θέλει προσοχή.

Μην ξεχνάτε:
1. Πρέπει να παίζουμε πάντα με κάποιο σχέδιο και όχι απλά να κινούμε τυχαία τα κομμάτια μας. Αυτό θα σας βοηθήσει:
-          να τοποθετήσετε στα σωστά τετράγωνα τα κομμάτια σας
-          να μην μετακινείτε δύο φορές το ίδιο κομμάτι
-          να συνεργάζονται αρμονικά τα κομμάτια σας 
2. Δεν ξεκινάμε καμιά επίθεση αν δεν ολοκληρώσουμε τις 3 βασικές εργασίες (ανάπτυξη, ροκέ, σύνδεση) Μια επίθεση είναι πολύ επικίνδυνη και η αιτία να χάσουμε πανηγυρικά.  

3. Επιλέγουμε να παίζουμε λίγα ανοίγματα στη αρχή.
Αυτό θα σας βοηθήσει να «συνηθίσει» το μάτι σας στις διάφορες θέσεις και να σκέφτεστε όλο και πιο βαθιά την κάθε παρτίδα σας κατανοώντας καλύτερα τις παρτίδες σας.
 


Σχετικά άρθρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: