Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014

Ποιότητα και όχι αποτελέσμα


Ποιότητα και όχι αποτελέσμα.


Σε όλους αρέσει να κερδίζουν και ποτέ να χάνουν. Αυτό δεν είναι λάθος, ωστόσο όμως κρύβει μια παγίδα. Οι άνθρωποι έχουν σαν «άμυνα» το χαρακτηριστικό να μειώνουν (ακόμα και να «εξαφανίζουν») τα λάθη τους και να μεγαλοποιούν τα κατορθώματα τους. Αν λοιπόν μένουμε μόνο στο «κέρδισα» τότε δεν θα μάθουμε ποτέ πραγματικά από τα λάθη μας.

Το σωστό είναι να μελετάμε την ποιότητα των παιχνιδιών που παίζουμε άσχετα από το αποτέλεσμα. Ένα τακτικό χτύπημα, είτε το είδες είτε δεν το είδες. Δύσκολα θα σε κατηγορήσει κάποιος αν του πεις «δεν το είδα». Αντίθετα ένα στρατηγικό στοιχείο, είτε το κατάλαβες είτε δεν το κατάλαβες.

Όπως καταλαβαίνετε πιο σοβαρό είναι το «δεν το κατάλαβα» από το «δεν το είδα». Για αυτό το λόγο μεγαλύτερη αξία έχει η ποιότητα σε μια παρτίδα (ακόμα και αν χάσαμε) παρά το αποτέλεσμα. Είναι πολύ καλύτερα να παίξετε μια σωστά δομημένη και στρατηγικά στημένη παρτίδα στην οποία χάσατε λόγο το ότι κάτι σας διέφυγε στο τέλος, παρά να κερδίσετε μια άλλα ντάλον παρτίδα όπου στο τέλος έκατσε ένα καλό τακτικό.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο στόχος σας πρέπει να είναι μια σωστά παιγμένη παρτίδα. Μόνο έτσι θα αποκτήσετε σωστές βάσεις. Το αποτέλεσμα θα έρθει από μόνος του.

Αν μάθετε να παίζετε σωστά θα έρθουν και οι νίκες (αργά ή γρήγορα), όμως αυτές οι νίκες θα έχουν σωστές και στέρεες βάσεις. Αυτός ο οποίος θέλει να βελτιώσει το παιχνίδι του, δεν τον νοιάζει το αποτέλεσμα, οι ήττες και οι νίκες πρέπει να είναι η αφορμή για μελέτη.

Αυτό κάνουν όλοι οι επαγγελματίες σκακιστές και κορυφαίοι γκραν μετρ. Μετά από κάθε τουρνουά, μελετάνε σε βάθος (ίσως και αρκετές μέρες) τις παρτίδες τους από την αρχή μέχρι το τέλος με κάθε λεπτομέρεια, όχι με βάση το αποτέλεσμα. Δηλαδή δεν λένε, «Α! κέρδισα αυτήν την παρτίδα, έπαιξα καταπληκτικά! ας κοιτάξω την επόμενη που έχασα να δω που έκανα λάθος». Γιατί όχι και εσείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: