Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017

Στ. ΦρυγανάςΔιαβάζοντας το βιβλίο «Πρωταθλήματα σκακιού σε Ελλάδα και Κύπρο» στην σελίδα 20 διάβασα την εξής ιστορία για τον Στ. Φρυγανά, έναν από τους δύο πιο ισχυρούς παίχτες στην Ελλάδα πριν τον πόλεμο ( ο άλλος ήταν ο Σταύρος Ιατρίδης).
Να σημειώσουμε ότι ο Φρυγανάς είχε μια εντυπωσιακή ικανότητα στο «μπλάιντ» ή τυφλό παίξιμο όπως θα δούμε στην συνέχεια.
Στα χρόνια της κατοχής συλλαμβάνετε από τους γερμανούς για αντιστασιακή δραστηριότητα και έμεινε έγκλειστος στις φυλακές Αβέρωφ όπως αναφέρετε στο περιοδικό «Κορφές» Σεπτέμβριος 1922. 
Μια Γερμανική περίπολος τον συνέλαβε με μια τσάντα γεμάτη δελτία από την τελευταία εκπομπή ΕΔΩ ΛΟΝΔΙΝΟ. Μετά από γερό ξυλοδαρμό, εγκλείετε γυμνός σε υπόγειο κατασκότεινο κελί, περιμένοντας την εκτέλεση του ή την μεταφορά του σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως.
Δεν είχαν περάσει πολλές ώρες στο κελί του, όταν ξάφνου, στο βαθύ σκοτάδι ακούει απ΄ έξω γερμανικές ομιλίες. Είχε σπουδάσει στην Γερμανία μηχανολόγος - μηχανικός, και κατάλαβε ότι οι γερμανοί φρουροί έπαιζαν σκάκι. Παίρνει θάρρος. Μιλάνε. Τους προτείνει να παίξουν μια παρτίδα, αυτοί στο φως, στη σκακιέρα, αυτός μέσα, στα σκοτεινά, μπλάιντ. Τους κατατροπώνει.
Οι φρουροί ανέφεραν το γεγονός στο Διοικητή τους, μανιώδη σκακιστή. Αυτός διατάζει να του παρουσιάσουν τον κρατούμενο φαινόμενο. Εντυπωσιάζεται με τις σκακιστικές του γνώσεις και τα άψογα γερμανικά του. Του λέει ότι 9 αξιωματικοί του κομμαντατούρα έπαιζαν καλό σκάκι. Ο Φρυγανάς προθυμοποιείτε να παίξει και του 9 σιλμουτανέ μπλάιντ. Τους κερδίζει όλους. Τότε ο διοικητής παραβλέποντας την παράνομη πράξη του, τον μετέφερε στο γραφείο του απλός υπό περιορισμό, στην συνέχεια τον παραδίνει στην Ελληνική αστυνομία και σε λίγες μέρες είναι ελεύθερος.
Μετά την κατοχή ο Φρυγανάς πρωτοστάτησε στην σκακιστική κίνηση του τόπου μας και στην ίδρυση της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (1948) της οποίας αναδείχθηκε επανειλημμένα πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: