Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας 2012


Σε μία πολύ όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα την Κυριακή 22-01-2012 έγινε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ευβοϊκής Ένωσης Σκακιστών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  βραβεύθηκαν δύο μικροί αθλητές του συλλόγου που διακρίθηκαν σε ατομικό επίπεδο το 2011.
 Συγκεκριμένα βραβεύθηκαν ο Γιάννης Τσότρας, που βγήκε 1ος στην κατηγορία κάτω των 8 ετών στην Περιφέρεια της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και 2ος στην κατηγορία των 10 ετών και ο Βαγγέλης Πίσχινας, που βγήκε 3ος στο Σχολικό Πρωτάθλημα της Περιφέρειας της Εύβοιας στην Α’ Γυμνασίου.

Επίσης βραβεύθηκε με τιμητική πλακέτα ο Μπασούκος Ηρακλής, που για 40 χρόνια πρόσφερε και προσφέρει στην Ευβοϊκή Ένωση Σκακιστών, τόσο αγωνιστικά, ως ένας από τους καλύτερους σκακιστές του συλλόγου,  διοικητικά, που επί σειρά ετών ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και σαν παράδειγμα προς μίμηση.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Παναγιώτης Γιαννούτσος αναφέρθηκε στη χρονιά που πέρασε, τονίζοντας την αναβάθμιση του χώρου του συλλόγου, με τη πολύ σημαντική σκακιστική δανειστική βιβλιοθήκη, προσφορά του αδελφού του αξέχαστου σκακιστή Γιάννη Κρόκου, αλλά και την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών για τη διεξαγωγή μαθημάτων μέσω υπολογιστή. Τη διάδοση του αθλήματος στα δημοτικά σχολεία της Χαλκίδας και των γύρω περιοχών, την κατάκτηση της 3ης θέσης στο πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, την καθιέρωση της διεξαγωγής ανοικτών τουρνουά στο σύλλογο, καθώς και  τη συμμετοχή σε ομαδικά κύπελλα και τουρνουά στην Αθήνα.

Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με κλήρωση όπου κληρώθηκε το βιβλίο σκακιστικού περιεχομένου, «Βασιλιάς σε καταδίωξη», ένας μικρός μαθητής κέρδισε δωρεάν μαθήματα μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, και ο Μπασούκος, μετά την τιμητική διάκριση για τα 40 χρόνια προσφοράς του, κέρδισε δωρεάν συμμετοχές στα ανοιχτά τουρνουά. 

Απονομή πλακέτας στον Μπασούκο

Βραβεύση του Γιάννη ΤσότραΚυριακή, 22 Ιανουαρίου 2012

Δομές πιονιών - Γενικά


Τα πιόνια είναι το πεζικό του στρατού σου και πολεμάνε στην πρώτη γραμμή. Με τις ασπίδες τους σε παράταξη φάλαγγας (το ένα δίπλα στο άλλο) δημιουργούν ένα τείχος μεγάλης ισχύος.  Είναι υπερήφανοι πολεμιστές, προχωράνε μόνο μπροστά και δεν υποχωρούν ποτέ!

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πρέπει να σκεφτείτε πάρα πολύ καλά την οποιαδήποτε κίνηση που θα κάνετε με τα πιόνια σας. Λάθη δεν επιτρέπονται αφού δεν υποχωρούν!

Η δομές των πιονιών που δημιουργούνται είναι ο σκελετός πάνω στο οποίο θα στήσετε τα υπόλοιπα κομμάτια σας και το καταφύγιο που θα κρύψετε τον Βασιλιά σας.  Ως εκ τούτου παίζουν αποφασιστικό ρόλο στα σχέδια και στην εξέλιξη της παρτίδας.

Η δομή των πιονιών είναι σημαντικό στρατηγικό στοιχείο και επηρεάζει την άμεσα την κινητικότητα των κομματιών. Μελετώντας και γνωρίζοντας τις τυπικές δομές των πιονιών θα είσαστε σε θέση να φτιάξετε σωστότερα σχέδια και να πάρετε καλύτερες αποφάσεις δουλεύοντας χρησιμοποιώντας τον χρόνο σας σε ένα εφικτό σχέδιο νίκης.

Τέλος η δομή των πιονιών είναι αυτή που πιθανός θα ανακηρύξει τον νικητή στο φινάλε, αφού η προαγωγή πιονιού σε Βασίλισσα είναι ο κυριότερος σκοπός σε αυτό του στάδιο της παρτίδας. Τα σχέδια στο μέσο θα πρέπει να υπολογίζουν πολύ σοβαρά, στο ποια δομή θα έχουν τα πιόνια στο φινάλε και να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.